Design-ul unui site joacă un rol foarte important. Evident, un site trebuie să fie funcțional şi să aibă conținut interesant, dar felul cum arată are un impact major asupra publicului, de aceea pentru ca site-ul unei companii să fie de succes trebuie să aibă un design atractiv. Primele impresii sunt foarte importante. Pentru un vizitator care nu e familiarizat cu o companie, aspectul site-ului trebuie să-l convingă de faptul că acea companie este legitimă şi profesionistă. Astfel, acel vizitator va fi mai aproape de a fi transformat într-un client. Pe de altă parte, dacă site-ul are un design învechit sau pare că nu i-a fost acordată foarte multă atenție, vizitatorul va avea mai puțină încredere în acea companie, şi astfel, șansele ca acesta să devină un client sunt mult mai mici.

Design-ul şi concurența

Design-ul unui site poate să fie şi lucrul care scoate în evidență o companie. În unele industrii, rivalitatea şi competiția între companii este foarte puternică, deci companiile au nevoie de cât mai mult avantaje pentru a convinge vizitatorii să apeleze la produsele şi serviciile oferite. Dacă design-ul site-ului nu este atractiv, dar site-ul companiei rivale e mai profesionist, atunci vizitatorul va tinde să apeleze la serviciile companiei rivale. Faptul că design-ul este un element folosit de concurență e un motiv suficient de mare pentru ca orice companie să-i acorde atenție.

Design-ul şi SEO

Optimizarea pentru motoarele de căutare vă va face site-ul să fie mai vizibil în rezultate. SEO joacă un rol important când vine vorba de articolele şi conținutul site-ului, însă elemente de SEO sunt prezente şi în design. Chiar dacă articolele de pe site sunt optimizate, dacă site-ul propriu zis nu este optimizat atunci indexarea devine mai complicată. În plus, SEO nu este o știință exactă, ceea ce înseamnă că orice avantaj posibil este unul la care trebuie apelat, de aceea coding-ul care stă la baza site-ului trebuie să fie SEO-friendly. Chiar dacă site-ul este atractiv, dacă nu este optimizat corespunzător acesta nu va fi preluat de motoarele de căutare, sau va avea un rang mic. Companiile specializate în domeniul web design-ului au experiență în dezvoltarea site-urilor care sunt SEO-friendly, şi vor tratat acest element cu atenție.