Importanţa design-ului minimalist

Care sunt principiile minimalismului

Când vine vorba de web design, minimalismul a devenit foarte popular în ultimii ani. La bază, site-urile minimaliste au o interfață user-friendly, folosind foarte puține butoane şi funcții. Paginile folosesc nu mai mult de 3 culori, şi lucrurile nu au foarte multe caracteristici – precum umbre sau texturi. În schimb, fonturile folosite pentru afișarea textului pot fi în afara normei. Fonturile pot fi largi şi bolduite, având un efect dramatic în contextul paginii. Totuși, este important ca fonturile să fie folosite folosite cu bun gust şi să nu fie folosite în exces, deoarece pot dăuna aspectului paginii.

Ideea din spatele minimalismului este să exprime ceva fără a folosi elemente inutile, astfel ieșind în evidență prin simplitate. Acest tip de site-uri folosesc foarte mult „spațiu negativ” (adică spațiu alb), un element caracteristic al acestui tip de design.

De ce să optez pentru un design minimalist?

Site-urile minimaliste sunt la modă în momentul de față, şi șansele sunt că vor continua să fie la modă pentru o perioadă. Acest trend se aplică în multe alte domenii, nu doar cel al web design-ului. Așadar, dacă sunteți atent la trend-uri şi vreți să faceți parte din această schimbare, atunci un site minimalist ar fi ideal pentru dumneavoastră.

Totuși, un site minimalist nu are doar beneficiul de a arăta mai elegant şi profesionist; minimalismul afectează aspectul dar şi viteza site-ului. Din pricina faptului că paginile nu sunt încărcate cu foarte multe elemente, site-ul se va încărca mult mai rapid. În plus, numărul limitat de elemente face ca navigarea să fie mult mai ușoară, şi va forța vizitatorul să se concentreze pe conținutul paginii. Un site încărcat cu mult text şi conținut riscă să distragă vizitatorul, şi astfel acesta nu va mai fi atent la mesajul pe care vreți să-l transmiteți.

Evident, minimalismul nu înseamnă un site banal. Un site minimalist poate avea suficiente elemente pentru a crea o experiență plăcută vizitatorului. Ideea din spatele minimalismului este eliminarea elementelor care sunt în plus. Așadar, atunci când modificați site-ul, aveți în vedere care sunt elementele care nu sunt de folos, şi care sunt acelea care îmbunătățesc experiența utilizatorului.