Limbaje pentru crearea unui site web de la zero

Java

În ciuda faptului că acest limbaj de programare a apărut la începutul anilor ’90, Java continuă să fie omniprezent. Un mare avantaj al acestui limbaj de programare e că a fost dezvoltat în așa fel încât să poată fi folosit pe diverse platforme, astfel programarea în Java e posibilă şi de pe Windows dar şi de pe sistemele de operare oferite de Apple. Pe de altă parte, Java nu este un limbaj de operare foarte simplu, în ciuda faptului că este o cerere mare de experți Java pe piață.

JavaScript

Acest limbaj de programare este acceptat de majoritatea browserelor web, şi, în ciuda faptului că are Java în nume, JavaScript este un limbaj de operare foarte diferit de Java. JavaScript este compus din text, necesită plugin-uri diferite de Java, şi este considerat a fi mai ușor de învățat de un începător față de Java. JavaScript este folosit nu doar pentru site-uri web, dar şi pentru platforme care nu sunt conectate la internet – spre exemplu: servere, PDF-uri, widget-uri, etc.

C++

C++ e un limbaj de programare care a apărut la sfârșitul anilor 70. Acesta este considerat un limbaj care stă la baza dezvoltării de tip „back end”, şi este tehnic, dar foarte puternic. În ciuda vârstei, fiind unul dintre cele mai vechi limbaje de programare, C++ continuă să fie foarte popular. În schimb, când vine vorba de web development, C++ este întrecut de limbaje precum C# sau Java, care sunt mai populare printre developeri.

HTML

Hyper Text Mark Up Language este folosit pentru a creea structura site-urilor. Majoritatea paginilor statice folosesc HTML, şi acest limbaj este folosit ca un punct de pornire când vine vorba de crearea unui site. Limbajul este acceptat de toate browserele, şi este relativ ușor de învățat şi folosit. Pe de altă parte, dacă aveți nevoie de pagini dinamice atunci alte limbaje sunt preferate. Mai mult, HTML-ul nu este la fel de versatil când vine vorba de capabilitățile de stilizare.

C#

Comparativ cu alte limbaje, C# este destul de nou, fiind lansat în 2001. Acesta a devenit foarte popular printre web developeri, în schimb, C# acoperă mai multe domenii, putând fi folosit pentru site-uri dar şi pentru dezvoltarea de jocuri video pentru PC şi pentru Xbox. C# este considerat a fi mai ușor de învățat faţă de C++, dar consumă mai multă memorie decât acesta. C# are acest avantaj şi față de Java, dar, comparativ cu Java, acesta nu este disponibil pe toate platformele, fiind legat de .NET Framework.

Concluzie

Fiecare limbaj de programare are avantajele şi dezavantajele sale. Când vine vorba de crearea unui site de la zero folosind un limbaj de programare, lucrurile devin oarecum complexe, deci e nevoie de suficientă pricepere pentru a putea duce un astfel de proiect până la capăt. Majoritatea site-urilor populare, precum Google, YouTube, Facebook şi Wikipedia folosesc JavaScript. În schimb, când vine vorba de limbajul de programare care se ocupă cu partea de server a acestor site-uri, fiecare folosește limbaje diferite, şi multe dintre ele adoptă un număr mai mare de limbaje – de la C şi C++ până la limbaje precum Python, Haskell şi Perl.